Een Vandaag op bezoek bij Duizeligheidstherapie Twente
Het actualiteitenprogramma Een Vandaag is op bezoek geweest bij Duizeligheidstherapie Twente om verslag te doen over behandelingen bij duizeligheid. Hier rechts de video van de uitzending. Heb jij ook last van duizeligheid maak dan een afspraak. Wellicht kunnen we iets voor je betekenen. Meer informatie op de pagina Duizeligheidstherapie Twente.
De uitzending was op 29 oktober 2022.
Duizeligheidstherapie Twente is een initiatief van Fysio In je Voordeel.
Heeft u last van duizeligheid?
Als u last heeft van duizeligheid dan bent u niet de enige! Duizeligheid is één van de meest voorkomende klachten.
Duizeligheid is meestal onschuldig maar het is bijzonder vervelend als je er last van hebt. Gelukkig is er vaak wel iets aan te doen. DuizeligheidsTherapieTwente is gespecialiseerd in het behandelen van duizeligheidsklachten.
Welke duizeligheidsklachten we kunnen behandelen
Bij DuizeligheidsTherapieTwente kunnen we de meest voorkomende klachten goed behandelen. Het gaat hierbij om:
Onze therapie wordt vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoed als fysiotherapie. Door direct toegankelijkheid fysiotherapie kun je je zonder medische verwijzing aanmelden bij ons. Als je niet aanvullend verzekerd bent bij ons kun je onze tarievenpagina.
BPPD, positieduizeligheid
Een heftige plotseling ontstane draaiduizeligheid kan ontstaan door het veel voorkomende positieduizeligheid. Draaiduizeligheid of positieduizeligheid is de bekendste vorm van duizeligheid en wordt ook wel BPPD genoemd wat goedaardige positie afhankelijke draaiduizeligheid betekent.
Diep verborgen in je oor bevindt zich het evenwichtsorgaan. Een complex zeer klein orgaan met 3 kanalen met vloeistof en 2 lichamen met trilharen en kristallen. Je evenwichtsorgaan registreert in welke stand je hoofd staat en of het beweegt of in stilstand is. Een heel duidelijk aanwezige draaiduizeligheid kan plotseling ontstaan doordat een kristal van zijn plaats gaat en in een van de kanalen terecht komt. Als je dan bijvoorbeeld gaat liggen, verplaatsen de kristallen zich als gevolg van de zwaartekracht waardoor een beweging wordt gesimuleerd terwijl je stil ligt. Als patiënt ervaar je dan bijvoorbeeld bij het gaan liggen in bed een plotseling draaien van je omgeving. Een angstige ervaring die ongeveer 30 tot 60 seconden kan duren en opnieuw optreedt als je je bijvoorbeeld even later wilt omdraaien in bed. Omdat deze duizeligheid alleen optreedt bij het veranderen van positie wordt het positie duizeligheid genoemd.
Inmiddels is het wetenschappelijk vastgesteld dat de door huisartsen voorgeschreven sederende medicatie en Brandtt Daroff thuisoefeningen onvoldoende effectief zijn. Dit komt doordat deze oefeningen geen onderscheid maken in de verschillende kanalen waarin het kristal van je evenwichtsorgaan zich kan bevinden. Onze therapeuten zijn opgeleid om te kunnen herkennen in welke van de 3 kanalen het probleem zich bij je voordoet. Als zij hebben vastgesteld welk kanaal is aangedaan kunnen zij door je hoofd in een bepaalde volgorde te bewegen het kristal uit het kanaal va je evenwichtsorgaan verwijderen. Zodra het kristal verwijderd is krijgen je hersenen weer de juiste informatie over de positie van je hoofd zodat de draaiduizeligheid verdwijnt. Vaak is tot vreugde van onze cliënten enkele behandelingen al voldoende om je duizeligheid te normaliseren. Wij kunnen je dus goed helpen bij deze vorm van duizeligheid.
Duizeligheid bij ouderen met valrisico
Duizeligheid en een verstoord evenwicht kan ontstaan door een verstoring in de samenwerking tussen je ogen, je evenwichtsorgaan en de voel functie van je voeten en hoe deze informatie verwerkt wordt door je hersenen.
Bij duizeligheid ten gevolge van oudere leeftijd ervaar je een deinend onzeker gevoel of balansstoornis tijdens lopen of staan of zie je wazige beelden bij het lopen of bij snelle hoofd/lichaamsbewegingen. Vaak neemt het deinende onzekere gevoel toe bij het lopen in het donker of op oneffen terrein.
Ons evenwichtsorgaan is net als de rest van ons lichaam onderhevig aan veroudering. Als de kwaliteit van je evenwichtsorgaan eenzijdig of beiderzijds afneemt kan er een verhoogd valrisico ontstaan. Veelal wordt er dan bij ouderen al snel geadviseerd om over te gaan op een hulpmiddel bij het lopen zoals bijvoorbeeld een wandelstok of een rollator. Onze duizeligheidstherapie (vestibulaire revalidatie) biedt mogelijkheden om je evenwicht tijdens het staan en lopen te verbeteren waardoor je risico op vallen afneemt en lopen zonder hulpmiddel veelal weer mogelijk is.
Andere oorzaken van kwaliteitsvermindering van het evenwichtssysteem (vestibulaire hypofuntcie) kunnen zijn een fractuur van het rotsbeen, Meningitis, Polyneuropathie, gebruik van ototoxische (binnenoor beschadigende) medicijnen en als gevolg van gebruik van bepaalde antibiotica.
Duizeligheid bij revalidatie neuritis vestibularis
Duizeligheid en een verstoord evenwicht kan ontstaan door een verstoring in de samenwerking tussen je ogen, je evenwichtsorgaan en de voel functie van je voeten en hoe deze informatie verwerkt wordt door je hersenen. Dit kan ontstaan na onder andere een neuritis vestibulairis. Dit is een ontsteking van de zenuw van het evenwichtsorgaan.
Een neuritis vestibularis gaat gepaard met een acuut optredende heftige duizeligheid en misselijkheid en gevoel van ernstig ziek zijn dat snel in ernst toeneemt. Normaal dagelijks functioneren is niet meer mogelijk waardoor mensen vaak een ambulance bellen. Vaak worden mensen kort opgenomen in het ziekenhuis. Een neuritis vestibularis kan helaas ook makkelijk aangezien worden voor een herseninfarct. Het is echter belangrijk dat een neuritis vestibularis als zodanig herkend wordt en dat er snel gestart wordt met revalidatie gericht op het verbeteren van de functie van het evenwichtssysteem (vestibulaire revalidatie) om zodoende de kans op blijvende schade te verminderen en zelfstandig functioneren in het dagelijks leven mogelijk te maken. Wij kunnen je goed helpen bij deze vorm van revalidatie.
Duizeligheid als gevolg va de ziekte van Ménière
De ziekte van Ménière wordt mogelijk veroorzaakt door vermenging van de vloeistoffen die normaal gescheiden van elkaar aanwezig zijn in je evenwichtsorgaan. De ziekte gaat gepaard met episoden van heftige aanvallen van duizeligheid (maar ook tinitis (oorsuizen), gevoel van water of druk in de oren en een verminderd gehoor). De duizeligheidsaanvallen zijn niet middels therapie te beïnvloeden, wel kan duizeligheidstherapie uitkomst bieden in de periode tussen de aanvallen. Duizeligheidstherapie (vestibulaire revalidatie) bij de ziekte van Ménière richt zich op het verbeteren van de samenwerking tussen je ogen, je evenwichtsorgaan en de voel functie van je voeten en hoe deze informatie verwerkt wordt door je hersenen. Onze therapie maakt vaak zelfstandig functioneren (zoals lopen) in het dagelijks leven weer beter mogelijk.
Duizeligheid met hoofdpijn (vestibulaire migraine)
Vestibulaire migraine geldt als de meest voorkomende oorzaak van episodische duizeligheid. Vestibulaire migraine kenmerkt zich door plotselinge aanvallen van forse duizeligheid, welke uren tot enkele dagen kan duren. Net zoals bij migraine kunnen de duizelingen gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid en braken, overgevoeligheid voor licht en geluid, of vlekken of flikkeringen voor de ogen (zogenaamde ‘aura’s’).
Snelle hoofdbewegingen kan de duizeligheid bij vestibulaire duizeligheid “triggeren”. Vestibulaire migraine is vaak genetisch bepaald en kan net als bij de klassieke migraine ook getriggerd worden door bijvoorbeeld stress, slaapgebrek, voeding en vocale en visuele overprikkeling. Therapie bij vestibulaire migraine richt zich op trigger management. Samen met jou onderzoeken we hoe je migraine getriggerd wordt. Slaap-, voeding- en sportadviezen in combinatie met stressmanagement en habituatie training (centraal zenuwstelsel trainen om minder gevoelig te worden voor bijvoorbeeld visuele prikkels) leren je omgaan met deze vorm van migraine.
Duizeligheid na een trauma
Als gevolg van een hoofdtrauma (fractuur van het rotsbeen of hersenschudding) kunnen duizeligheidsklachten en evenwichtsstoornissen optreden. Duizeligheidstherapie gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen je ogen, je evenwichtsorgaan en de voel functie van je voeten en hoe deze informatie verwerkt wordt door je hersenen zal bijdragen tot verbeteren van je zelfstandig functioneren (zoals lopen) in het dagelijks leven. Wij kunnen je goed helpen bij deze klachten.
PPPD, Functionele duizeligheid
Bij deze vorm van duizeligheid ervaren mensen een aanhoudend gevoel van deinende of schommelende duizeligheid. Ook als ze hun hoofd niet bewegen. Er is sprake van een ontregeling van de samenwerking tussen hersenen, ogen en de evenwichtsorganen, terwijl de evenwichtsorganen zelf intact zijn. Als we je zouden vergelijken met een computer zou je kunnen zeggen dat functionele duizeligheid een software probleem is in plaats van een hardware probleem.
De ontregeling kan ontstaan na een aanval van bijvoorbeeld een tijdelijke of aanhoudende uitval van een evenwichtsorgaan. De ontregeling kan ook ontstaan ten gevolge van regelmatig terugkeren van klachten zoals positieduizeligheid of Ménière. De klachten worden vaak in stand gehouden door angst voor de klachten, ontregeling van de oogreflex en overgevoeligheid voor bewegingen in de omgeving. Bij deze mensen kunnen zodoende de klachten toenemen als ze bloot worden gesteld aan bijvoorbeeld een drukke supermarkt met al zijn prikkels van supermarktproducten, felle lampen en mensen die langs je heen lopen. Je hersenen kunnen al deze prikkels op dat moment niet goed verwerken. Elke prikkel komt even hard binnen. De filterfunctie van je hersenen is ontregeld.
Een goede uitleg door ons van hoe klachten zijn ontstaan en in stand worden gehouden is erg belangrijk. Onze begeleiding bestaat uit prikkel management, waarbij je leert om bij al je activiteiten beter binnen de grenzen te blijven van wat je hersenen aan kunnen. Vervolgens gaan we samen aan het werk om je grenzen weer te verruimen door je aan de hand van oefeningen te laten wennen aan de bewegingsprikkels uit je omgeving.
Duizeligheid bij nekklachten
Mensen die voor een langere periode duizeligheid en evenwichtsstoornissen ervaren gaan anders bewegen. Deze mensen spannen hun spieren in hun nek en romp aan om de duizeligheid en het verstoorde evenwicht tijdens bewegen te kunnen controleren. Hun lichaam doet dit door het hoofd en de romp zo min mogelijk te bewegen. Nadeel van deze strategie van het lichaam is dat spieren niet meer de kans krijgen om weer te ontspannen zodat er nekklachten kunnen ontstaan zoals spierpijn, beperkt kunnen bewegen en nekpijn en spierspanningshoofdpijn.
Een goede uitleg van hoe klachten zijn ontstaan en in stand worden gehouden is hierbij belangrijk. Hiernaast zal onze therapie zich richten op het behandelen van de spierspanning en het normaliseren van de hoofd- en rompbeweging tijdens het lopen en bewegen. Wij kunnen je goed helpen bij deze klachten.